Medische Encyclopedie – Apotheek Kerkstraat – Someren

Apotheek Kerkstraat

Kerkstraat 6b 5711 GV Someren Tel:0493 - 4408 36 Fax:0493 - 4408 39

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > COVID-19-vaccin Nuvaxovid (coronavaccin, Novavax)

Inhoud

COVID-19-vaccin Nuvaxovid (coronavaccin, Novavax)

COVID-19-vaccin Nuvaxovid is een eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spijkereiwit van het coronavirus die nagemaakt zijn in het laboratorium.

Het beschermt u tegen een infectie met het coronavirus, namelijk de ziekte COVID-19 (corona).

Wat doet COVID-19-vaccin Nuvaxovid (coronavaccin, Novavax) en waarbij gebruik ik het?

COVID-19 (corona)

U krijgt dit vaccin om te voorkomen dat u ziek wordt door het coronavirus.

COVID-19
COVID-19 (corona) is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Een infectie met het coronavirus geeft niet bij iedereen klachten. De meeste mensen hebben weinig of geen klachten, maar vooral vooral mensen met een afweer die niet goed werken hebben meer kans om heel erg ziek te worden. Zoals ouderen en mensen die voor een lange tijd ziek zijn. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Verschijnselen die veel voorkomen:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
 • hoesten;
 • koorts;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping);
 • benauwdheid.

Heeft u een van deze klachten? Laat u zich dan testen. Wilt u meer weten over het testen op COVID-19? Kijk dan op de website van het RIVM.

Oorzaak
COVID-19 is een besmettelijke ziekte. De coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen. Via druppeltjes komt het in de lucht. Als andere mensen dit inademen kunnen zij besmet raken met het virus. Ook kunnen mensen besmet raken als ze deze druppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

COVID-19 voorkomen
U kunt zich met dit vaccin laten vaccineren tegen deze ziekte. Het Nuvaxovid-vaccin is vooral bedoeld voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19 en die niet met een mRNA-vaccin gevaccineerd willen worden.

Werking
In het COVID-19-vaccin Nuvaxovid zitten kleine deeltjes van de nagemaakte spijkereiwitten van het coronavirus. Spijkereiwitten zijn de uitsteeksels die aan de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2 zitten. Uw afweer herkent deze eiwitdeeltjes als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u later in contact komt met het coronavirus, kan uw lichaam dit virus doodmaken. Hierdoor wordt de kans op ziekte en ernstige ziekte kleiner. In dit vaccin zit ook een hulpstof die uw afweerreactie op deze eiwitdeeltjes sterker maakt. Dit noemen we een ‘adjuvans’.

Effect
Vanaf 7 dagen na het tweede vaccin bent u beschermd tegen de ziekte COVID-19. Het COVID-19-vaccin Nuvaxovid verlaagt de kans op het krijgen van COVID-19. Van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, krijgen er na de vaccinatie nog maar 10 mensen COVID-19.

Ook is de kans kleiner dat u het coronavirus verspreid als u besmet raakt. Maar het blijft belangrijk om ook na de vaccinatie 1,5 meter afstand van anderen en aan de andere maatregelen te houden om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Lees meer over covid-19 (corona) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit vaccin bijwerkingen geven. Ze verdwijnen meestal na 1 tot 3 dagen. De bijwerking worden vaker gemeld na de tweede prik.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn en rode huid op prikplek. Zelden met een gezwollen huid en zeer zelden met jeuk.

 • Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, misselijk voelen, overgeven, moe of ziek voelen, spierpijn en  pijn aan de gewrichten. Zelden koorts, koude rillingen en pijn in de armen en benen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Vergrote lymfeklieren

  Uw lymfeklieren zijn groter dan normaal. Deze klieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Ze helpen uw lichaam beschermen tegen ziektes. Vergrote lymfeklieren zijn meestal onschuldig.

 • Verhoogde bloeddruk

 • Overgevoeligheid voor dit vaccin. U merkt dit aan huiduitslag, een rode huid, galbulten of jeuk. Heeft u eerder een erge overgevoeligheid gehad? Vraag aan uw arts of u dit vaccin mag krijgen.

  Een erge overgevoeligheid merkt u aan benauwd zijn, flauwvallen, een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of een ernstige huidafwijking met blaren.

  Uw arts of verpleegkundige zal u na de vaccinatie 15 minuten in de gaten te houden. Heeft u eerder een erge overgevoeligheid gehad? En mag u het vaccin krijgen na overleg? Dan zal uw arts of verpleegkundige u na de vaccinatie 30 minuten in de gaten te houden.

  Als u overgevoelig bent, mag u het tweede vaccin niet krijgen. Ook in de toekomst mag u dit vaccin niet meer gebruiken. Geef daarom aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

 • Verstoorde menstruatie of bloedingen

  Na het vaccin kan uw menstruatie anders zijn dan normaal. De menstruatie kan bijvoorbeeld heftiger zijn, onregelmatig zijn of later beginnen. Deze bijwerkingen duren vaak 1-2 maanden.

  Vrouwen na de overgang kunnen last krijgen van bloedingen.

  U kunt níet onvruchtbaar worden door deze bijwerkingen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik COVID-19-vaccin Nuvaxovid (coronavaccin, Novavax) gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van het COVID-19-vaccin tot nu toe nog geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. U kunt wel meer kans hebben op een blauwe plek op de prikplek als u bloedverdunners gebruikt. Zie verder bij Ik gebruik bloedverdunners en ik krijg het coronavaccin. Waar moet ik op letten?

Gebruikt u medicijnen die uw afweersysteem onderdrukken? U kunt zich veilig laten vaccineren. Wel kan het vaccin mogelijk iets minder goed werken door deze medicijnen. Maar hier zijn nog weinig gegevens over bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van het Nuvaxovid-vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Het RIVM adviseert om u te laten vaccineren met het COVID-19 vaccin van Pfizer (Corminaty) of Moderna (Spikevax).

Borstvoeding
U kunt borstvoeding geven als u bent gevaccineerd. Het is niet bekend of dit vaccin in de moedermelk terechtkomt. Voor zover bekend zijn er geen nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
U krijgt de prik in de spier van uw bovenarm.

Wanneer?
U krijgt 2 vaccinaties. Het tweede vaccin krijgt u 3 weken na het eerste vaccin. Vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen COVID-19.

Coronavaccin uitstellen
Heeft u hoge koorts, corona of bent u erg ziek op het moment van de vaccinatie? Stel de vaccinatie dan uit en maak een nieuwe afspraak als u weer beter bent. De koorts kan namelijk erger worden.

Terug naar overzicht