Medische Encyclopedie – Apotheek Kerkstraat – Someren

Apotheek Kerkstraat

Kerkstraat 6b 5711 GV Someren Tel:0493 - 4408 36 Fax:0493 - 4408 39

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > COVID-19-vaccin Janssen (coronavaccin, Janssen-Cilag)

Inhoud

COVID-19-vaccin Janssen (coronavaccin, Janssen-Cilag)

COVID-19-vaccin Janssen is een vectorvaccin. Het bevat een stukje code (DNA) voor het maken van een onschadelijk deel van het virus. Dit wordt ook het Janssen-vaccin genoemd.

Het beschermt u tegen een infectie met het coronavirus, namelijk de ziekte COVID-19 (corona).

Wat doet COVID-19-vaccin Janssen (coronavaccin, Janssen-Cilag) en waarbij gebruik ik het?

COVID-19 (corona)

U krijgt dit vaccin om te voorkomen dat u ziek wordt door het coronavirus.

COVID-19
COVID-19 (corona) is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Een infectie met het coronavirus geeft niet bij iedereen klachten. Bij een groot deel van de besmette mensen verloopt deze ziekte zonder ernstige verschijnselen. Maar vooral bij mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en langdurig zieken, kan dit ernstig verlopen. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Verschijnselen die veel voorkomen:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
 • hoesten;
 • koorts;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping);
 • benauwdheid.

Heeft u een van deze klachten? Laat u zich dan testen. Wilt u meer weten over het testen op COVID-19? Kijk dan op de website van het RIVM.

Oorzaak
COVID-19 is een besmettelijke ziekte. De coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen. Via druppeltjes komt het in de lucht. Als andere mensen dit inademen kunnen zij besmet raken met het virus. Ook kunnen mensen besmet raken als ze deze druppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

COVID-19 voorkomen
U kunt zich met dit vaccin laten vaccineren tegen deze ziekte. In Nederland krijgen volwassenen vanaf 18 jaar hiervoor een uitgenodiging. Heeft u de vaccinatie nog niet gehad en wilt u zich alsnog laten vaccineren? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Werking
COVID-19-vaccin Janssen is een vectorvaccin. Bij een vectorvaccin gebruiken wetenschappers bestaande virussen die onschuldig zijn. Ze passen de virussen aan tot vectoren. Vectoren kunnen geen infecties veroorzaken en ze kunnen zichzelf niet kopiëren in de cel. Bij het COVID-19-vaccin Janssen is aan de vectoren een stukje code (DNA) voor het maken van de spijkereiwitten toegevoegd. Spijkereiwitten zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie vervoeren de vectoren dit stukje code (DNA) in de cellen van uw lichaam, zodat uw lichaam spijkereiwitten maakt. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken.

Effect
Vanaf 4 weken na de vaccinatie bent u maximaal beschermd tegen de ziekte COVID-19. Het COVID-19-vaccin Janssen verlaagt de kans op COVID-19. Van de 100 mensen die zonder vaccinatie COVID-19 zouden krijgen, krijgen er na vaccinatie nog maar 33 mensen COVID-19. Mensen die na de vaccinatie toch COVID-19 krijgen, worden minder ziek dan mensen zonder een COVID-19-vaccin.

Ook is de kans kleiner dat u het coronavirus verspreid als u besmet raakt. Maar het blijft belangrijk om ook na de vaccinatie 1,5 meter afstand van anderen en aan de andere maatregelen te houden om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Uw bescherming kan na een tijd minder worden. Om uw afweer op te peppen kunt u een extra prik ("boosterprik") krijgen met het mRNA-vaccin Comirnaty of Spikevax.

Wilt u meer informatie over het COVID-19-vaccin? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer over covid-19 (corona) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit vaccin bijwerkingen geven. Ze verdwijnen meestal na 1 tot 3 dagen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn en rode huid op de prikplek. Zelden met een gezwollen huid.

 • Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, misselijk zijn en moeheid. Zelden koorts, rillingen, pijn aan de gewrichten. Zeer zelden spierpijn of zich ziek, zwak of erg moe voelen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoesten

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Keelpijn of pijn in uw mond

  Hierdoor kunt u moeite hebben met slikken. Het helpt om zacht voedsel te eten zoals aardappelpuree, pap, appelmoes of yoighurt.

 • Oorsuizen

 • Veel zweten

 • Duizelig gevoel

 • Pijn aan uw handen en voeten of trillende handen of andere delen van uw lichaam.

  Dit kan komen door een zenuwontsteking. Heeft u hier veel last van? Ga dan naar uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit vaccin. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Heeft u eerder een erge overgevoeligheid gehad? Vraag aan uw arts of uw dit vaccin mag krijgen. 

  Een erge overgevoeligheid merkt u aan benauwd zijn, flauwvallen, een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of een ernstige huidafwijking met blaren.

  Uw arts of verpleegkundige zal u na de vaccinatie 15 minuten in de gaten te houden. Heeft u eerder een erge overgevoeligheid gehad? En mag u het vaccin krijgen na overleg? Dan zal uw arts of verpleegkundige u na de vaccinatie 30 minuten in de gaten te houden.

  Als u overgevoelig bent, mag u het tweede vaccin niet krijgen. Ook in de toekomst mag u dit vaccin niet meer gebruiken. Geef daarom aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

 • Vorming van een bloedpropje (trombose) of weinig bloedplaatjes in uw bloed. En soms een bloeding.

  Deze bijwerking is zeer zeldzaam en treedt meestal binnen 3 weken na de vaccinatie op. Krijgt u na de vaccinatie last van pijn op de borst, moeite met ademen, buikpijn die niet overgaat of een gezwollen been? Waarschuw dan direct uw arts. 

  Waarschuw ook direct uw arts als u na een paar dagen last krijgt van erge hoofdpijn, wazig zien of blauwe of paarse plekken op uw huid die op een andere plek ontstaan dan de prikplek.

  Kreeg u een bloedpropje en had u te weinig bloedplaatjes na het eerste vaccin? Dan mag u het tweede vaccin NIET krijgen. 

 • Capillair leksyndroom (lekkende kleine bloedvaatjes)

  Deze bijwerking is zeer zeldzaam. Bij capillair leksyndroom lekt er vloeistof uit uw kleine bloedvaten. Hierdoor kan uw bloeddruk dalen en kunt u duizelig worden. Ook kunt u vocht vasthouden (oedeem) waardoor u opeens zwaarder weegt of dikkere armen en benen krijgt. Heeft u een van deze klachten? Waarschuw dan direct uw arts.

  Heeft u eerder capillair leksyndroom gehad? Dan mag u dit vaccin NIET gebruiken. 

 •  Syndroom van Guillain-Barré

  Deze bijwerking is zeer zeldzaam. Bij deze ziekte valt uw afweersysteem uw eigen zenuwcellen aan. U kunt last krijgen van spierzwakte in uw armen, benen, borst of  gezicht, een tintelend gevoel in handen en voeten, problemen om evenwicht te houden, moeite met lopen, dubbel zien of moeilijk uw ogen kunnen bewegen, moeite met slikken, kauwen of spreken, en problemen met uw blaas of darmen. Heeft u een van deze klachten? Waarschuw direct uw arts.

 • Ontsteking van het ruggenmerg.

  Deze bijwerking is zeer zeldzaam. U kunt last krijgen van spierzwakte in uw armen of benen, een tintelend gevoel, minder goed kunnen voelen, pijn of problemen met uw blaas of darmen. Heeft u een van deze klachten? Waarschuw direct uw arts.

 • Verstoorde menstruatie of bloedingen

  Na het vaccin kan uw menstruatie anders zijn dan normaal. De menstruatie kan bijvoorbeeld heftiger zijn, onregelmatig zijn of later beginnen. Deze bijwerkingen duren vaak 1-2 maanden.

  Vrouwen na de overgang kunnen last krijgen van bloedingen.

  U kunt níet onvruchtbaar worden door deze bijwerkingen.

 • Vergrote lymfeklieren

  Uw lymfeklieren zijn groter dan normaal. Deze klieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Ze helpen uw lichaam beschermen tegen ziektes. Vergrote lymfeklieren zijn meestal onschuldig.

 • Ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid.

  U merkt dit aan rode of paarse plekken of kleine bloedingen op de huid. In zeldzame gevallen kan de huid ook kapot gaan waardoor wondjes ontstaan. Heeft u een van deze klachten? Waarschuw dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik COVID-19-vaccin Janssen (coronavaccin, Janssen-Cilag) gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van het COVID-19-vaccin tot nu toe nog geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. U kunt wel meer kans hebben op een blauwe plek op de prikplek als u bloedverdunners gebruikt. Zie verder bij Ik gebruik bloedverdunners en ik krijg het coronavaccin. Waar moet ik op letten?

Gebruikt u medicijnen die uw afweersysteem onderdrukken? U kunt zich veilig laten vaccineren. Wel kan het vaccin mogelijk iets minder goed werken door deze medicijnen. Maar hier zijn nog weinig gegevens over bekend.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van het Janssen-vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Het RIVM adviseert om u te laten vaccineren met het COVID-19 vaccin van Pfizer (Corminaty) of Moderna (Spikevax).

Borstvoeding
U kunt borstvoeding geven als u bent gevaccineerd. Het is niet bekend of dit vaccin in de moedermelk terechtkomt. Voor zover bekend zijn er geen nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft de prik in de spieren van uw bovenarm.

Wanneer?
U krijgt 1 vaccinatie. De bescherming begint vanaf 2 weken na de vaccinatie en vanaf 4 weken bent u maximaal beschermd tegen COVID-19.

Coronavaccin uitstellen
Heeft u hoge koorts, corona of bent u erg ziek op het moment van de vaccinatie? Stel de vaccinatie dan uit en maak een nieuwe afspraak als u weer beter bent. De koorts kan namelijk erger worden.

Terug naar overzicht