Medische Encyclopedie – Apotheek Kerkstraat – Someren

Apotheek Kerkstraat

Kerkstraat 6b 5711 GV Someren Tel:0493 - 4408 36 Fax:0493 - 4408 39

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > COVID-19-vaccin Comirnaty (coronavaccin, Pfizer/BioNTech)

Inhoud

COVID-19-vaccin Comirnaty (coronavaccin, Pfizer/BioNTech)

COVID-19-vaccin Comirnaty is een mRNA-vaccin. Het bevat een stukje code (mRNA) voor het maken van een onschadelijk deel van het virus. Dit vaccin wordt ook het Pfizer-vaccin genoemd.

Het beschermt u tegen een infectie met het coronavirus, namelijk de ziekte COVID-19 (corona).

Wat doet COVID-19-vaccin Comirnaty (coronavaccin, Pfizer/BioNTech) en waarbij gebruik ik het?

COVID-19 (corona)

U krijgt dit vaccin om te voorkomen dat u ziek wordt door het coronavirus.

COVID-19
COVID-19 (corona) is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Een infectie met het coronavirus geeft niet bij iedereen klachten. Bij een groot deel van de besmette mensen verloopt deze ziekte zonder ernstige verschijnselen. Maar vooral bij mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en langdurig zieken, kan dit ernstig verlopen. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Verschijnselen die veel voorkomen:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
 • hoesten;
 • koorts;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping);
 • benauwdheid.

Heeft u een van deze klachten? Laat u zich dan testen. Wilt u meer weten over het testen op COVID-19? Kijk dan op de website van het RIVM.

Oorzaak
COVID-19 is een besmettelijke ziekte. De coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen. Via druppeltjes komt het in de lucht. Als andere mensen dit inademen kunnen zij besmet raken met het virus. Ook kunnen mensen besmet raken als ze deze druppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

COVID-19 voorkomen
U kunt zich met dit vaccin laten vaccineren tegen deze ziekte. In Nederland krijgen kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar hiervoor een uitnodiging. Ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen een coronavaccinatie krijgen. Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders of ze hun kind willen laten vaccineren. Heeft u de vaccinatie nog niet gehad en wilt u zich alsnog laten vaccineren? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Werking
COVID-19-vaccin Comirnaty bevat een stukje code (mRNA) voor het maken van de spijkereiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie maakt uw lichaam deze eiwitten. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken. 

Het mRNA wordt op een natuurlijke manier door uw lichaam afgebroken. Het heeft verder geen invloed op uw DNA (erfelijk materiaal), omdat het DNA veilig in de celkern zit, waar het RNA niet binnen kan komen. 

Effect
Vanaf 7 dagen na het tweede vaccin bent u beschermd tegen de ziekte COVID-19. Het COVID-19-vaccin Comirnaty verlaagt de kans op het krijgen van COVID-19. Van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, krijgen er na de vaccinatie nog maar 5 mensen COVID-19.

Ook is de kans kleiner dat u het coronavirus verspreid als u besmet raakt. Maar het blijft belangrijk om ook na de vaccinatie 1,5 meter afstand van anderen en aan de andere maatregelen te houden om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Uw bescherming kan na een tijd minder worden. Om uw afweer op te peppen kunt u een extra prik ("boosterprik") halen.

Wilt u meer informatie over het COVID-19-vaccin? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer over covid-19 (corona) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit vaccin bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn vaker gemeld na het tweede vaccin dan na het eerste vaccin. Ze verdwijnen meestal na 1 tot 3 dagen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijnzwelling en rode huid op de plaats van de injectie. Zeer zelden met jeuk of pijn in uw arm. In zeer zeldzame gevallen kan de zwelling zo uitgebreid zijn, dat het zelfs tot over de schouder of de elleboog van uw geprikte arm heen gaat.

   Koelen kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen.

 • Griepachtige klachten zoals hoofdpijn, koorts, koude rillingen, gewrichtspijn en spierpijn in de armen of benen.

 • Diarree

  Zorg dat u voldoende vocht drinkt om niet uit te drogen.

 • Moe gevoel

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijk zijn of overgeven, zeer zelden weinig eetlust hebben

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ziek, zwak of moe voelen.

 • Vergrote lymfeklieren

  Uw lymfeklieren zijn groter dan normaal. Deze klieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Ze helpen uw lichaam beschermen tegen ziektes. Vergrote lymfeklieren zijn meestal onschuldig.

 • Niet kunnen slapen (slapeloosheid).

 • Doof, tintelend of vreemd gevoel van de huid.

  Ook kunt u juist minder voelen als u iets aanraakt.

 • Veel moeten zweten, soms ook 's nachts.

 • Overgevoeligheid voor dit vaccin. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid merkt u aan benauwd zijn, flauwvallen, een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of een ernstige huidafwijking met blaren. Waarschuw dan meteen uw arts. Heeft u eerder een ernstige overgevoeligheid gehad? Vraag aan uw arts of uw dit vaccin mag krijgen. 

  Overgevoeligheid kan voorkomen. Uw arts of verpleegkundige zal u na de vaccinatie 15 minuten in de gaten te houden. Heeft u eerder een ernstige overgevoeligheid gehad? En mag u het vaccin krijgen na overleg? Dan zal uw arts of verpleegkundige u na de vaccinatie 30 minuten in de gaten te houden.

  Als u overgevoelig bent, mag u het tweede vaccin niet krijgen. Ook in de toekomst mag u dit vaccin niet meer gebruiken. Geef daarom aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

 • Ontsteking van de hartspier of het hartzakje.

  Deze bijwerking is zeer zeldzaam en treedt meestal binnen 2 weken na de vaccinatie op. Ook komt het vaker voor na een tweede vaccinatie en bij jongere mannen. U kunt last krijgen van pijn op uw borst, (niet regelmatige) hartkloppingen of kortademig zijn. Heeft u een van deze klachten? Waarschuw dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor 'fillers', zoals voor de lippen.

  Dit is zeer zeldzaam. U kunt dit merken aan jeuk, pijn, een rode huid of zwelling op de plek waar de filler is ingespoten. Soms kunnen er ook bultjes, ontstekingen of verkleuringen ontstaan. Deze reacties ontstaan binnen enkele dagen tot een aantal maanden ná het vaccin. De reacties zijn meestal niet ernstig.

  Wordt u gevaccineerd? Voor de zekerheid kunt u dan het best 2 weken vóór het vaccin en 2 weken daarna geen fillers laten zetten.

 • Verstoorde menstruatie of bloedingen

  Na het vaccin kan uw menstruatie anders zijn dan normaal. De menstruatie kan bijvoorbeeld heftiger zijn, onregelmatig zijn of later beginnen. Deze bijwerkingen duren vaak 1-2 maanden.

  Vrouwen na de overgang kunnen last krijgen van bloedingen.

  U kunt níet onvruchtbaar worden door deze bijwerkingen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik COVID-19-vaccin Comirnaty (coronavaccin, Pfizer/BioNTech) gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van het COVID-19-vaccin tot nu toe nog geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. U kunt wel meer kans hebben op een blauwe plek op de prikplek als u bloedverdunners gebruikt. Zie verder bij Ik gebruik bloedverdunners en ik krijg het coronavaccin. Waar moet ik op letten?

Gebruikt u medicijnen die uw afweersysteem onderdrukken? U kunt zich veilig laten vaccineren. Wel kan het vaccin mogelijk iets minder goed werken door deze medicijnen. Maar hier zijn nog weinig gegevens over bekend.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit vaccin veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is veel ervaring met het gebruik van dit vaccin tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit vaccin slecht is voor de zwangerschap of voor de baby. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren.

Borstvoeding
U kunt borstvoeding geven als u bent gevaccineerd. Het is niet bekend of dit vaccin in de moedermelk terechtkomt. Voor zover bekend zijn er geen nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft de prik in de spieren van uw bovenarm.

Wanneer?
U krijgt 2 vaccinaties. Het tweede vaccin krijgt u tussen 3 en 6 weken na het eerste vaccin. Vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen COVID-19.

Werkt uw afweer minder goed? Dan kunt u een derde vaccinatie krijgen. DIe krijgt u dan 4 weken na de tweede vaccinatie.

Krijgt u een extra prik ('booster')? Dan krijgt u die vanaf 3 maanden na uw tweede vaccinatie. Soms is bij mensen ouder dan 60 jaar een tweede boosterprik nodig, deze krijgt u vanaf 3 maanden na uw eerste boosterprik.

Bent u jonger dan 80 jaar en heeft u corona gehad? Dan is 1 vaccinatie meestal voldoende.

Coronavaccin uitstellen
Heeft u hoge koorts, corona of bent u erg ziek op het moment van de vaccinatie? Stel de vaccinatie dan uit en maak een nieuwe afspraak als u weer beter bent. De koorts kan namelijk erger worden.

Terug naar overzicht