Medische Encyclopedie – Apotheek Kerkstraat – Someren

Apotheek Kerkstraat

Kerkstraat 6b 5711 GV Someren Tel:0493 - 4408 36 Fax:0493 - 4408 39

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > chloorhexidine voor op de huid

Inhoud

chloorhexidine voor op de huid

Chloorhexidine is een ontsmettend middel.

Het wordt gebruikt bij huidinfecties en om infecties te voorkomen. Het wordt ook gebruikt om steeds terugkerende infecties, zoals steenpuisten, te voorkomen.

Wat doet chloorhexidine voor op de huid en waarbij gebruik ik het?

Huidinfectie

Verschijnselen
Bij een huidinfectie dringen  bacteriën de huid binnen en veroorzaken een ontsteking. Het kan ontstaan bij beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden en scheerwondjes.

Een huidinfectie kunt u merken aan roodheid, pijn of jeuk, zwelling of het ontstaan van pus.

Werking
Chloorhexidine bestrijdt verschillende soorten bacteriën en sommige soorten schimmels. Het maakt de celwand van deze bacteriën en schimmels kapot waardoor ze afsterven.

Gebruik
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden kunt u chloorhexidine gebruiken om de huid te ontsmetten. Het lichaam ruimt dan zelf de bacterie op.

Ook kunt u chloorhexidine gebruiken om te voorkomen dat er een infectie ontstaat. Bijvoorbeeld op de huid voor een lichte ingreep of onderzoek of op de huid en slijmvliezen van de vagina na de geboorte.

De oplossing met chloorhexidine wordt ook toegepast op bepaalde voorwerpen die ontsmet moeten worden. Raadpleeg daarvoor de instructie op de verpakking of uw apotheek.

Lees meer over huidinfectie . “

Wondjes

Bij een oppervlakkige schaafwond of snijwond is het belangrijk dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Ontsmet de wond daarom met bijvoorbeeld chloorhexidine.

Dek de wond daarna af met een gaasje of pleister. Een schaafwond eerst even aan de lucht laten drogen.

Werking
Chloorhexidine bestrijdt verschillende soorten bacteriën en sommige soorten schimmels. Het maakt de celwand van deze bacteriën en schimmels kapot waardoor ze afsterven.

Lees meer over wondjes . “

Steenpuist

Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje ontstoken raakt met een bacterie. Het pus in het haarzakje hoopt zich op en zorgt voor een pijnlijke puist.
Na enkele dagen tot twee weken breekt de puist door, waardoor het pus kan wegvloeien.

Behandeling
Ga met een steenpuist in het gezicht altijd naar uw arts.

Desinfecteer een (doorgebroken) steenpuist en de huid er omheen met chloorhexidine. U voorkomt zo dat de bacterie zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan.

Heeft u vaak een steenpuist of komt hij steeds terug? U kunt dit proberen te voorkomen door de huid 2 tot 3 keer per week te wassen met zeep met chloorhexidine.

Lees meer over steenpuist . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Na enkele weken gebruik kunt u lichte irritatie van de huid door één van de bestanddelen krijgen. U merkt dit aan roodheid, jeuk of een droge huid.

  Dit komt vooral voor in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, rode huid, blaren en huiduitslag, zoals eczeem.

  Raadpleeg uw arts bij deze klachetn. Overgevoeligheid kan eerder ontstaan na blootstelling door UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Vermijd in dat geval fel zonlicht. Na gebruik op een beschadigde huid kan een zeer zeldzame ernstige overgevoeligheid ontstaan. Dit merkt u door duizeligheid, benauwdheid en flauwvallen. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Soms,

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik chloorhexidine voor op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Als u het op of rond de tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Crème, lotion of oplossing

 • Maak de huid eerst schoon door te spoelen met lauw water. Eventueel kunt u een desinfecterende zeep of een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Gebruik liever geen gewone zeep, dit kan de huid irriteren en de aandoening verergeren.
 • Dep de huid daarna droog.
 • Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken in baby-olie of met een oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water, die u steeds vers aanmaakt.
 • Breng daarna de crème, lotion of oplossing aan:
  • Crème: breng de crème dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met een steriel verband of een pleister.
  • Lotion, oplossing: breng de oplossing met een gaasje aan op het wondje en de huid er omheen. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met een steriel verband of een pleister. Sommige lotions zijn brandbaar. Blijf daarom uit de buurt van open vuur zoals een sigaret.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, want dit kan irritatie geven. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct uit met water.
 • Let op: dit medicijn kan vlekken maken in kleding of linnengoed. Deze zijn moeilijk uitwasbaar.
 • Probeer bij een huidinfectie te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen.
 • Krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
 • Maak gebruik van een eigen handdoek.

Vloeibare zeepoplossing
Dit wordt meestal gebruikt om de huid te ontsmetten voorafgaand aan een operatie of ingreep. Ook gebruiken artsen en verplegers de zeep om hun handen te ontsmetten. Het wordt ook gebruikt om steeds terugkerende infecties, zoals steenpuisten, te voorkomen.

 • Breng de zeepoplossing aan op een vochtige huid. Wrijf meerdere minuten in. Er zal schuim ontstaan. Spoel af en maak eventueel droog met een steriel gaasje.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, want dit kan irritatie geven. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct uit met water.
 • Let op: dit medicijn kan vlekken maken in kleding of linnengoed. Deze zijn moeilijk uitwasbaar.

Wanneer?

Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect. Het hangt van de sterkte van het preparaat af hoe lang het werkt. De sterkere preparaten (0,5% chloorhexidine of meer) werken ongeveer zes uur. Deze producten kunt u om de zes uur toepassen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn toepassen zo lang u wilt. Bacteriën worden meestal niet ongevoelig voor dit medicijn, ook al gebruikt u het langdurig.

Als de aandoening zich uitbreidt, moet u contact opnemen met de arts.

Terug naar overzicht